Turvallisuus - siitä me emme tingi

Video: Mistä melontaonnettomuudet johtuvat
Kaksi melojaa löytyi kuolleena Santahaminan edustalta Helsingissä varhain perjantaiaamuna. Helsingin Melojien puheenjohtaja Ville Teittinen kertoo, kuinka tavallisia melontaonnettomuudet ovat. Miten kokematon meloja voi varautua yllättäviin olosuhteisiin?
Toimittaja: Tuula Toivio , kuvaus: Janne Järvinen. 11.7.2014. Ruutu.


Heme:n turvallisuusmääräykset ja -ohjeet

 

Seuramme edellyttää seuraavien turvallisuusmääräysten noudattamista. Turvallisuusmääräysten vakava tai toistuva rikkominen johtaa rajoituksiin käyttää vajoja ja kalustoa. Ääritapauksissa menetät jäsenyytesi.

Jos huomaat turvallisuusmääräysten, vajasääntöjen tai kaluston käsittelyohjeiden vastaista toimintaa, kerro asianomaiselle ystävällisesti seuran ohjeista ja käytännöistä.

 • Tarkista sääolosuhteet ja -ennusteet ennen melontaa.
 • Pukeudu ja varustaudu veden lämpötilan mukaisesti (hypotermiapeite on hyvä pitää aina mukana!). Jos melot kuivapuku päällä, SULJE VETOKETJUT AINA HUOLELLISESTI!
 • Varmista, että alus on kelluva (laipiot ovat vesitiiviit tai ilmapussit ovat ehjät).
 • Jos melot kajakilla, on aukkopeitteen oltava aina päällä aukon peitteenä.
 • Kelluntaliiviä (pilli liivin taskussa!) on käytettävä aina luonnonvesissä. ÄLÄ KÄYTÄ PAUKKULIIVEJÄ!
 • Opiskele väylämerkit, jotta voit välttää väylillä melomista.

Ota aina mukaan:

 • Vedenpitävästi pakatut varavaatteet.
 • Vedenpitävästi pakattu toimiva puhelin. Puhelimen pitää olla helposti esiin saatavissa ja käytettävissä veden varassa.
 • Riittävät suunnistusvälineet: kartta, kompassi, GPS-laite, kello. Sumu voi yllättää ihan koska vain. Muista, että karttaa ja kompassia sekä niiden käyttötaitoa ei voi korvata GPS-laitteella - etenkään jos siitä loppuu virta.
 • Täytetty juomapullo ja energianaposteltavaa.
 • Sinulla tai ryhmällä on oltava mukana pumppu tai äyskäri sekä varamela ja hinausköysi.
 • Avokanoottiin varamela jokaiseen kanoottiin.
   

Sinun on melojana osattava pelastautuminen joko itsenäisesti tai melontakaverin avulla.
Harjoittele, harjoittele ja harjoittele pelastautumista!

 

Kaatuminen tapahtuu aina nopeasti.
Kuvaaja Timo Ripatti

 

Muita turvallisuusohjeita

Ryhmässä melominen on turvallisempaa. Jos melot yksin, ole sitäkin paremmin varustautunut ja varovainen.

Harjoittele ryhmässä liikkumista ja pelastautumista. Kun melotaan ryhmässä, on ennen vesille menoa sovittava pelastussuunnitelma eli käytävä läpi toiminta vaaratilanteissa. Sovi menettelystä vahingon välttämiseksi ja toiminnasta vahingon tapahduttua. Sovi, kuka meloo ensimmäisenä ja kuka viimeisenä sekä miten toimitaan väylien ylityksessä.

Reitti

Mieti reittisi – vältä vilkkaita veneväyliä. Melo väylien ulkopuolella; ylitä ne tarvittaessa nopeasti ja kohtisuoraan, ryhmä yhtenä rintamana. Opettele vesiliikenteen säännöt ja väylämerkit.

Arvioi omat taitosi suhteessa säähän ja reittiin. Etene maltillisesti taitojesi kasvaessa helpoista olosuhteista vaativampiin.

Merkitse lähtöaikasi ja reittisi vajakirjaan. Vajakirjan lisäksi voi olla joskus tarpeen jättää reittisuunnitelma jollekulle omaiselle tai ystävälle, jotta tarvittaessa pystytään hälyttämään apua, jos esimerkiksi paluu viivästyy.

Sää

Arvioi sää suhteessa taitoihisi. Jos epäilyttää, älä lähde melomaan. Kun tuulen nopeus kasvaa, kannattaa valita suojaisa reitti tai ainakin mahdollisuus siirtyä nopeasti suojaan.

Varusteet

Pukeudu ja varustaudu veden lämpötilan mukaan. Kylmän veden aikana tämä merkitsee joko pelastautumispukua, neopreenipukua, melonta-anorakkia tai vastaavaa, ja lämmintä kerrospukeutumista.

Varmista, että sinulla ja/tai ryhmällä on mukana myös muut retken luonteen ja olojen perusteella välttämättömät turvallisuusvarusteet. Näitä voivat olla esimerkiksi ensiapupakkaus, hypotermiapeite, ylimääräistä juomaa ja ravintoa, VHF-yhteydenpitovälineet, otsalamppu tai muu valaisin, hinausköysi sekä muu pelastautumisväline, jonka käytön hallitset (esim. melakelluke).

Myös seuran retkillä jokainen vastaa itsestään ja omista varusteistaan.

Uimataito

"Pohjoismaissa käytettävän uimataidon määritelmän mukaan uimataitoinen on henkilö, joka syvään veteen pudottuaan ja noustuaan pinnalle pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta vähintään 50 metriä on uitava selällään." Pidä uimataitoa yllä. HeMen jäseniltä vaaditaan uimataito.

Jos edelliset asiat eivät ole kunnossa, kun olet vesillä, kuulut riskiryhmämelojiin (ellei sinulla ole kiduksia). Mieti asennettasi vettä sekä kaverin ja omaa henkeäsi kohtaan.

 

Hätätilanteet

Hätätilanteessa ota yhteyttä meripelastukseen puh. 0294 1000 (vain merellä) tai aluehälytyskeskukseen 112. Ilmoita nimesi, tapahtumapaikka, mitä on tapahtunut ja onko loukkaantuneita tai ihmisiä vaarassa. Katkaise yhteys vasta kun saat luvan. Jos puhelinyhteyttä ei ole, laukaise hätäraketti tai näytä muita hätämerkkejä. Merihädän määrittelee aina merihädässä olija.

Ensiapu

Ensiaputaitoja kannattaa jokaisen melojan ylläpitää ja opiskella. Paras lähtökohta on SPR:n veneilijän ensiapukurssi tai räätälöity kurssi, joita seurat joskus järjestävät yhdessä SPR:n kanssa. Seuran retkenvetäjillä on ea-pakkaus mukanaan. Tutustu SPR:n ensiapuohjeisiin internetissä.

Hypotermia

Kehon alijäähtyminen eli hypotermia on melojan todellinen vaara. Se ei uhkaa vain veden varaan joutunutta vaan myös viimalle ja kylmälle altistuvaa, jos hän on liian kevyesti pukeutunut tai uuvuttaa itsensä. Pukeudu aina meriveden, ei ilman lämpötilan mukaan. Pidä aina mukana kuivia varavaatteita. Estä jäähtyminen lisäämällä ajoissa vaatteita. Estä kylmettyneen lisäjäähtyminen suojaamalla hänet tuulelta ja vedeltä. Toimita jäähtynyt hoitoon tarvittaessa. Alijäähtyneen ensiaputaito on hyvä lisä melojan yleissivistykseen.